W wytwarzaniu się nowotworów uczestniczy wiele czynników. Mówimy, że nowotwór to „zbuntowane" komórki, które nie chcą podporządkować się prawom organizmu. Ten „bunt" może powstać pod wpływem czynników fizycznych (np. promienie jonizujące, m.in. promienie rtg, radu i in.), czynników chemicznych (środki karcynogenne zawarte np. w smole pogazowej, dymie tytoniowymi in.) oraz czynników biologicznych (np. wirusów onkogennych). Stwierdzono jednakże, że ten sam czynnik rakotwórczy może wywołać raka lub nie - zależnie od dodatkowych czynników, do których należą niektóre witaminy i biopierwiastki. Witamina A oraz jej prowitamina beta-karoten, witaminy C, E i Q10 mają istotny wpływ na powstawanie nowotworów. Obecność tych witamin, i to w odpowiedniej ilości, może bardzo skutecznie zmniejszać niebezpieczeństwo wytworzenia się nowotworu. I odwrotnie - niedobór tych witamin sprzyja powstawaniu pewnych rodzajów nowotworów.
Beta karoten to naturalna forma witaminy A tzw. prowitamina A. Jest nazywana witaminą młodości. W badaniach klinicznych beta-karoten ma działanie terapeutyczne i prewencyjne w stanach przedrakowych błony śluzowej jamy ustnej, żołądka i szyjki macicy. Badania epidemiologiczne sugerują, że wysokie spożycie w diecie beta-karotenu i wysokiej zawartości go we krwi, obniża ryzyko zachorowania na raka. Jednak przy odpowiedniej diecie dziennej dawka beta-karotenu jest zazwyczaj mniej niż 1-1,5 mg. A według ekspertów z National Cancer Institute (USA) w celu zapobiegania konsumpcji raka, danej niekorzystna sytuacja ekologiczna, dawka beta-karotenu powinna być 5,6 mg na dobę. Pod czas stanów przedrakowych i wysokiego ryzyka raka dzienna dawka profilaktyczna beta-karoten może osiągnąć 20-60 mg. Dr Wylie-Roselt w A. Einstein College of Medicine w Nowym Jorku stwierdził, że u kobiet spożywających z pokarmami niedostateczne ilości witaminy A lub beta-karotenu 3-krotnie częściej występują zmiany dysplastyczne szyjki macicy, oceniane jako stany przedrakowe. Podobne wyniki uzyskali naukowcy włoscy. Oceniali oni 191 kobiet z rakiem szyjki macicy i taką samą liczbę kobiet zdrowych. Stwierdzili, że kobiety z rakiem szyjki macicy spożywały wyraźnie mniej pokarmów zawierających witaminę A lub beta-karoten. Wniosek z tych badań jest oczywisty. W celu zmniejszenia niebezpieczeństwa powstania raka szyjki macicy należy zapewnić właściwą dostawę witaminy A i/lub beta-karotenu. Jako dodatkowy dowód mogą służyć wyniki badań naukowców kanadyjskich z Vancouver. Wykazali oni, że zażywanie witaminy A w dawce 10 000 j.m. i beta-karotenu w dawce 30 000 j.m. dziennie zmniejsza znamiennie niebezpieczeństwo powstania raka jamy ustnej, nawet w grupie osób dużego ryzyka.
Eksperymentalnie także dokazana jest zdolność beta-karotenu do hamowania, w pewnych przypadkach, zwiększenia się już ustalonych nowotworów. Naukowcy uważają, że efekty te są związane ze zdolnością beta-karoten do stymulowania układu immunologicznego, powstawania aktywowanych makrofagi i swoistych komórek-kilerów, które mogą rozpoznawać i zabijać komórki nowotworowe. Tak więc, mechanizm działania anty rakotwórczego beta-karotenu są wielorakie. Pigment ten ma wspaniałą funkcję blokowania powstawania nowotworów złośliwych w prawie na wszystkich etapach.
Oczywiście, beta-karoten - nie lekarstwo na raka. Wśród wielu czynników zapobiegających nowotworom, beta-karoten nie jedyny, ale z pewnością skuteczny środek, darowany nam naturą, co zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Aby uzupełnić brak beta-karotenu w naszej żywności polecamy przyjmować suplement diety "Karatelka" - najlepszy beta karoten z naturalnych źródeł.
Komentarze (Komentarze mogą wnosić tylko zarejestrowani użytkownicy. Rejestracja)